Ohessa sanomalehti Kalevassa 10.3.2021 julkaistu kolumnini:

Yksityisautoilun kurittaminen lopetettava

Suomen päästöt ovat noin 1,1 promillea globaaleista päästöistä. Siten suomalaisten ilmastoteoilla on parhaimmillaankin vain symboliarvoa. Suomi on lisäksi ilmastotoimissaan Euroopan maiden kärkijoukossa. On vaikea ymmärtää vallitsevaa ilmastohysteriaa ja yksityisautoilijoiden syyllistämistä, kun suomalaisten vaikutusmahdollisuudet ilmastonmuutokseen ovat lähes olemattomat.

Nykyhallitus vierittää ilmastopolitiikkansa teollisuuden, autoilijoiden ja yrittäjien maksettavaksi. Hallitus on lähettänyt pitkin vaalikautta hiilineutraalisuuskuplastaan uusia lisälaskuja suomalaisperheille. Elinkustannukset ovat nousseet erityisesti polttoaineiden ja lämmityspolttoöljyn hintojen nousun myötä. Hallituksen tavoite lähettää suomalaiset kävelemään, pyöräilemään ja kilometritehtaalle on vastuutonta.

Välttämättömät elinkustannukset eivät saa lohkaista kohtuutonta osaa ansioista. Palkan on riitettävä elämiseen. Sähkön sekä liikenne- ja lämmityspolttoaineiden verotusta on kevennettävä kohti EU:n minimitasoa. Näiden verojen ja maksujen laskeminen tuo perheille ostovoimaa ja helpotusta arjen menoihin.

Suunniteltu polttoaineiden päästökauppa ei saa toteutua. Arvioiden mukaan se tarkoittaisi jopa yli kahden euron litrahintoja polttoainemittarilla. Toteutuessaan se rapauttaisi ostovoimaa, työssäkäynnin kannattavuutta ja siirtyisi suoraan kuluttajahintoihin, koska jopa 90 prosenttia päivittäistavaroistamme kulkee kumipyörillä.

Verojen osuus bensiinin litrahinnassa on nyt noin 75 prosenttia ja dieselin hinnassa 55 prosenttia. Vertailun vuoksi todettakoon, että Yhdysvalloissa polttoaineverotusta on kiristetty viimeksi 30 vuotta sitten.

Hallituspuolue keskusta ei ole todellisuudessa pitkään aikaan ajanut mainostamaansa syrjäseudun asiaa. Se lupailee rahaa maaseudulle, muttei halua myöntää, että tuo raha tullaan perimään moninkertaisesti takaisin esimerkiksi yksityisautoilijoita kurittamalla.

Suomessa ei päästä koskaan tilanteeseen, jossa kaikkien ihmisten liikkuminen voitaisiin turvata julkisten liikennevälineiden avulla. Yksityisautoilu on monelle kansalaiselle elinehto, ja siksi sen pitää olla kohtuuhintaista.

Hallituksen halu päästä poseeraamaan ilmastotoimillaan ei saa johtaa suomalaisten autoilijoiden kurittamiseen. Hallituksen keskusjohtoinen pyrkimys määrätä, minkälaisilla autoilla suomalaiset saavat jatkossa liikkua ei tule saamaan kansalaisten enemmistön tukea taakseen.

Hallitusohjelma on laitettava ilmastopolitiikan osalta kokonaan uusiksi. Nyt on tärkeintä huolehtia omasta kansasta. Suomalaisen työntekijän ja autoilijan yliverottaminen on lopetettava.

 

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu