Yle Oulun nettisivuilla tänään (10.2.2012) julkaistu kolumnini:

Viimeinen naula itsenäisen Suomen arkkuun

EU:ta ollaan runttaamassa kohti talousunionia. Tämä tarkoittaa tavaroiden ja tuotannontekijöiden vapaan liikkumisen lisäksi jokaisen EU-maan talous- ja finanssipolitiikan yhtenäistämistä. Talousunionissa taloudellinen integraatio on viety äärimmilleen.

Talousunionisopimusta on käsitelty eduskunnan suuressa valiokunnassa sopivasti eduskunnan istuntotauon ja presidentinvaalien aikana, jolloin se on jäänyt EU-eliitin toivomalla tavalla vähemmälle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin sen verran merkittävä asia, että siitä olisi syytä käydä avointa julkista keskustelua. Talousunionisopimuksen myötä EU:sta tulee tosiasiallisesti liittovaltio.

Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubbin mukaan Suomi on jo liittynyt Euroopan talousunioniin periaatteellisella tasolla. Stubbin taistolaishenkisestä liittovaltiohypetyksestä huolimatta, sopimus tulee hyväksyä kuitenkin vielä kansallisesti. Sopimusta ei pitäisi voida ajaa läpi eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä, vaan se tulisi hyväksyä perustustuslain edellyttämällä kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Tämä on ollut aina ennen normaali käytäntö, kun merkittäviä toimivaltuuksia on siirretty sopimuksilla unionin elimille.

Tiukka talouskuri on tarpeen, mutta talousunionisopimuksen myötä tapahtuva budjettivallan siirto Brysselin byrokraateille on kuolinisku Suomen itsenäiselle päätäntävallalle.

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu