Tämän aamuisen uutisoinnin johdattelemana päätin koota pienen katsauksen Venäjän nykyiseen väestökehitykseen:
Muun muassa Aamulehti uutisoi pääkirjoituksessaan itänaapurimme Venäjän olevan tilastojen mukaan kehittymässä muslimienemmistöiseksi maaksi muutaman vuosikymmenen aikana. Venäjällä asuu viimeisimpien tietojen mukaan noin 142 miljoonaa ihmistä. Heistä ortodoksikirkkoon kuuluvia on noin 30 miljoonaa. Muslimeja on noin 20 miljoonaa, ja heidän määränsä kasvaa nopeasti. Islaminuskoisia asuu erityisesti Volgan-Uralin alueella, Bashkorstanissa ja Tatarstanissa, Pohjois-Kaukasuksella sekä myös Karjalan tasavallassa.
YK:n arvion mukaan muutaman vuosikymmenen päästä Venäjän väkiluku tulee laskemaan alle sataan miljoonaan. Väestökehitys on ollut heikkoa erityisesti maan läntisellä alueella. Eliniän odotuksessa Venäjä on maailmantilastossa sijalla 162, ja esimerkiksi miesten keski-ikä on nykyisin vain 59 vuotta. Muslimienemmistöisillä alueilla tilanne on toisenlainen. Siellä väkiluku kasvaa, ja miesten keskimääräinen elinikä on huomattavasti korkeampi kuin läntisellä alueella.
Jos väestökehitys jatkuu Venäjällä ennallaan, vuonna 2015 esimerkiksi armeijan alokkaista enemmistö on muslimeja. Vuonna 1991 Venäjällä oli noin 300 moskeijaa, kun nyt niitä on jo noin 8 000. Tähän tietysti vaikuttaa muslimien määrän lisääntymisen lisäksi myös se, että uskonnonharjoittaminen vapautui Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.
Venäjän islamisoituminen on ymmärrettävästi aiheuttanut kovasti huolta entisessä presidentissä ja nykyisessä pääministerissä Vladimir Putinissa. Islamisaatio ja poliittisen islamin nousu eivät voi olla vaikuttamatta Venäjän politiikkaan. Myös Suomen puolustusministeriön teettämässä julkaisussa Haasteiden Venäjä todetaan, että ”Islaminusko ja Venäjällä asuvat muslimit ovat tulevaisuudessa merkittävä haaste Venäjän vakaudelle ja sisäpolitiikalle.”
Putin pitää yhdessä presidentti Dmitri Medvedevin kanssa väestökysymystä kansallisista kysymyksistä suurimpana. Kreml yrittää taistella ikävää väestökehitystä vastaan lupaamalla useampia lapsia synnyttäville perheille Venäjän läntisillä alueilla sijaitsevissa kaupungeissa rahallisia palkkioita. Toisesta lapsesta saatetaan maksaa jopa tuhansien eurojen palkkio. Venäjän hallitus on aloittanut myös vuoden 2010 alusta alkoholin kulutuksen vastaisen ohjelman. Hallituksen tavoitteena on saada laskettua alkoholin kulutus seuraavan vuosikymmenen aikana puoleen. Venäjällä on arvioitu satojentuhansien ihmisten menehtyvän vuosittain alkoholin aiheuttamiin sairauksiin.
Mitkä mahtavat olla Venäjän islamisaatiokehityksen vaikutukset Suomelle? Hieman kärjistetysti sanottuna viereemme on näillä näkymin muodostumassa tulevaisuudessa muslimienemmistöinen valtio, jolla on muun muassa hallussaan ydinaseita.