STT:n (27.1.2010) mukaan Suomesta turvapaikkaa hakeneiden ulkomaalaisten määrä nousi viime vuonna parilla tuhannella toissa vuodesta. Vuonna 2008 hakijoita oli 4 016, viime vuonna 5 910. Turvapaikanhakijoista suurin osa oli irakilaisia ja somalialaisia. Myös EU-kansalaisten turvapaikkahakemusten määrä kasvoi. Eniten hakemuksia tuli Bulgariasta. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan sama henkilö on saattanut tulla Suomeen useamman kerran, vaikka olisi jo saanut aikaisemmin kielteisen päätöksen.

Kuulostaa erikoista, että EU-maiden kansalaiset hakevat turvapaikkaa EU:n sisällä. Vähän aikaa sitten uutisoitiin, että EU-kansalainen voi tienata hakemalla turvapaikkoja. Hakijalle annetaan majoitus ja toimeentulotuki joka kerta, kun hän hakee turvapaikkaa. Hänellä on oikeus hakea turvapaikkaa monta kertaa samasta maasta. Maahanmuuttoviranomaisten täytyy tutkia jokainen turvapaikkahakemus uudelleen, vaikka hakija olisi käännytetty maasta vain muutamaa kuukautta aiemmin. Suomessa tukea annetaan jopa kolmeksi kuukaudeksi. Kustannukset hakijaa kohden ovat noin 40 euroa vuorokaudessa. Viranomaisten mukaan osa hakijoista vie hakuajalta maksetun toimeentulotuen kotimaahansa. Yhdellekään EU-kansalaiselle ei ole koskaan myönnetty turvapaikkaa, mutta toistuvaa hakemista ei ole rajoitettu millään lailla.

Suomi on vetänyt turvapaikanhakijoita puoleensa muun muassa vastaanottokeskusten tasokkailla palveluilla ja maksamalla EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille. Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomessa yksinasuva tai yksinhuoltaja saa 375,11 euroa kuukaudessa, kun Ruotsissa vastaavaa tukea saa 207 euroa. Suomessa valtion maksama tuki kattaa ruoan, hygienian, liikkumisen, vaatteet, puhelinkulut ja välttämättömän terveydenhuollon. Esimerkiksi Saksassa turvaa hakevat saavat tukea vain ruokaan ja majoitukseen.

Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1 277 euroa kuussa. Ruotsissa samankokoinen perhe saa kuukausittain 531 euroa. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa heille ei anneta käteistä rahaa lainkaan, mutta he saavat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.

Sisäministeriö yrittää vähentää keskusten väärinkäyttöä uudella asetuksella, jolla turvapaikanhakijoille rahana maksettavaa toimeentulotukea pienennetään. Vuoden 2010 helmikuusta alkaen yksin asuva turvapaikanhakija saa 292,22 euroa kuussa. Tämä on 84 euroa vähemmän kuin nykyisin. Jos turvapaikanhakija saa vastaanottokeskuksessa kaikki päivittäiset ateriat, vähennetään toimeentulotuen perusosasta 79 prosenttia. Mielestäni turvapaikanhakijoille maksettavat tuet ovat edelleen liian suuret muihin Euroopan maihin verrattuna, ja ne toimivat hyvänä houkuttimena turvapaikanhakijoille.