TIEDOTE 24.9.2022
(Julkaisuvapaa heti)

Kansanedustaja Immonen: Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tehtiin eilen linjaus, jonka mukaan valtioneuvosto antaa periaatepäätöksen Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävästä rajoittamisesta. Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman vakavalla vahingoittumisella.

Vielä toissa päivänä hallitus toi esiin, ettei se voi tehdä poliittista päätöstä venäläisten matkailun estämiseksi vedoten juridisiin esteisiin. Tuolloin hallitus oli sitä mieltä, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa ei voida kieltää turistiviisumeja venäläisiltä.

Eilen hallituksen mieli kuitenkin muuttui, ja se ilmoitti kieltävänsä turistiviisumit.

Kansanedustaja Olli Immonen pitää valtiojohdon tuoretta päätöstä oikeana.

– Hallitus muutti oikeudellista tulkintalinjaansa mahdollistaakseen turistiviisumien kieltämisen, aivan kuten perussuomalaiset vaativat.

Immonen vaati aiemmin tällä viikolla hallitusta kieltämään turistiviisumit venäläisiltä. Hän totesi viisumien epäämiselle löytyvän lukuisia perusteita.

– Kansallisen turvallisuuden takaaminen, yleisen järjestyksen turvaaminen, Suomen kansainvälisten suhteiden ylläpito, pakotevaikutusten tehostaminen sekä moraalinen tuki Ukrainalle ovat kaikki asianmukaisia perusteita ryhtyä vaadittaviin toimiin, Immonen totesi keskiviikkona.

Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman turvaamisella.

Viime viikon keskiviikkona Immonen kritisoi ulko­ministeriötä ylikireästä tulkintalinjasta viisumiasiassa.

– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n komission linjaa, Immonen totesi tuolloin.

Eilen hallitus muutti tulkintalinjaansa. Se, mikä vielä toissapäivänä oli juridisesti ja oikeusvaltion näkökulmasta mahdotonta, muuttui mahdolliseksi.

Immosen mukaan hallitus viimein ymmärsi tulkinnallisen liikkumavaran mahdollisuudet viisumiasiassa.

– Oikeudellinen tulkintalinja muuttui ja hyvä niin. Hallitus ymmärsi, ettei ylikireä tulkintakäytäntö palvele Suomen ja suomalaisten etua.

– En kuitenkaan usko, että Suomen valtiojohto olisi päätynyt tähän ratkaisuun ilman poliittista painetta. Vasta opposition ja kansalaisten asettama poliittinen paine hallitusta kohtaan pakotti hallituksen muuttamaan tulkintalinjaansa, Immonen sanoo.