TIEDOTE 16.6.2016 (julkaisuvapaa heti)
Perussuomalaiset kansanedustajat: Yleisradion uudistus sanahelinää
Perussuomalaisten kansanedustajat Jari Ronkainen, Olli Immonen, Mika Niikko, Rami Lehto ja Sami Savio ovat pettyneitä Yleisradion parlamentaarisen työryhmän työhön ja jättivät tänään (16.6.2016) perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäkokouksessa eriävän mielipiteen, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö päätti hyväksyä Ylen parlamentaarisen työryhmän loppuraportin ja saavutetun neuvottelutuloksen. Vaikka osassa mediaa korostetaan ratkaisun merkitystä, niin todellisuudessa juuri mikään ei muuttunut.
Eriävän mielipiteen jättäneet kansanedustajat, joista osa toimii myös Yleisradion hallintoneuvoston jäseninä, ovat pettyneitä neuvottelun lopputulokseen. Parlamentaarisen työryhmän tekemän työn tulos ei vastannut tavoitteita, sillä esimerkiksi Ylen budjettia ei leikattu, vaan se pysyy samana kuin ennen, eikä monikulttuurisuuden tukeminen todellisuudessa hävinnyt mihinkään. Ylen kustannukset veronmaksajille ja koko yhteiskunnalle vaikuttaa edelleen olevan pyhä lehmä, johon ei haluta puuttua, vaikka kaikkiin muihin palveluihin julkisella sektorilla joudutaan kohdistamaan leikkauksia. Parlamentaarisella työryhmällä olisi ollut mahdollisuus leikata Ylen budjettia ja tehdä selkeitä linjamuutoksia. Sen sijaan se jäi näpertelemään.
Monikulttuurisuuden tukemisen poistaminen muuttamalla sanamuotoja on yhtä tyhjän kanssa ja kertoo vain haluttomuudesta luoda poliittista väriä kantamatonta tiedonvälitystä. Tämä hyvin kyseenalainen ideologinen tavoite säilyy edelleen Ylen lainsäädännössä ja toiminnassa, kun monikulttuurisuus korvataan ”kulttuurisella moninaisuudella”. Molempien käsitteiden takaa löytyy sama monikultturismi-ideologia. Ei voida enää puhua siitä, että käsite ymmärretään eri tavoin vaan linjaus on nyt vain entistä selkeämpi ja tavoitteellisempi. Mikään ei muuttunut. Myös Yleisradion johto toi ilmi Ylen parlamentaarisen työryhmän kokouksessa, että heidän oletuksensa mukaan mikään ei tule muuttumaan Ylen toiminnassa kyseisen käsitteen vaihdoksen myötä.
Ruotsinkielisestä tuotannosta olisi ollut mahdollisuus karsia miljoonia. Kyseisen tuotannon kustannusten on ilmoitettu olevan kahdeksan prosenttia, mutta kohdennetut kustannukset ovat todellisuudessa 14 prosenttia Ylen budjetista. Kuitenkin ruotsinkielistä väestöä on Suomessa huomattavasti vähemmän.
Lisätietoja:
Jari Ronkainen, kansanedustaja (ps.), Yleisradion hallintoneuvoston jäsen
Olli Immonen, kansanedustaja (ps.), Yleisradion hallintoneuvoston jäsen
Mika Niikko, kansanedustaja (ps.)
Rami Lehto, kansanedustaja (ps.)
Sami Savio, kansanedustaja (ps.)