TIEDOTE 17.12.2019
(Julkaisuvapaa heti)

Kansanedustaja Immonen Isis-perheiden hakemisesta: Suomi ei ole mitään velkaa Isisin toiminnassa mukana olleille – he eivät ole tervetulleita Suomeen

Hallituksen ja ulkoministeri Pekka Haaviston ristiriitaista ja salailevaa tiedotuslinjaa toimista tuoda Isis-perheet al-Holin leiriltä Suomeen ei voi hyväksyä. Eduskunnan ja Suomen kansan olisi pitänyt saada jo aikoja sitten selkeät vastaukset avoimena velloviin kysymyksiin, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Uutiset ja Pekka Haaviston omat lausunnot ovat olleet pahasti ristiriidassa keskenään. Myös ulkoministeriön virkamiesten antamat lausunnot ja muutamat asiaa koskevat sähköpostiviestit antavat aiheen kysyä, onko ulkoministeri Haavisto tietoisesti kertonut vääristeltyä totuutta ja jättänyt kertomatta suunnitelmista eduskunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle.

– Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella virkamiestä on yritetty taivutella menettelemään lainvastaisesti ja virkamies on siirretty toisiin tehtäviin siksi, ettei hän ole totellut ministeriä. On epäselvää, onko ministeri Haavisto toiminut ministerilain vastaisesti. Asia täytyy selvittää, Immonen vaatii.

”Näin merkittäviä asioita ei saa toteuttaa piilossa”

Immosen mielestä eduskunnalla ja Suomen kansalla on oikeus saada tietää erityisesti kansallista turvallisuutta merkittävällä tavalla heikentävistä hallituksen toimista.

– Näin merkittäviä asioita ei saa toteuttaa piilossa. Hallinnon läpinäkyvyys ja avoin tiedonsaanti kuuluvat olennaisena osana demokraattiseen oikeusvaltioon. Julkiselle vallalle on perusoikeuksien periaatteiden mukaisesti asetettu julkisuuslaissa velvollisuus toteuttaa avoimuutta ja hyvää tiedonhallintatapaa sekä tuottaa että jakaa tietoa. Avoimuuden tarkoituksena on pyrkiä ehkäisemään epäasiallisen, puolueellisen tai mielivaltaisen vallan käyttöä.

– Kaikkien viime aikaisten tapahtumien valossa näyttää siltä, että ministeri Haavisto on hallituksen tuella käyttänyt valtaa avoimuusperiaatetta rikkoen, Immonen sanoo.

Iso-Britannia peruutti kansalaisuudet

Immonen muistuttaa, että Isisin riveissä taistelleista henkilöistä tuli Suomen vihollisia sillä hetkellä, kun he päättivät kääntää selkänsä maallemme ja ryhtyä islamistiseen pyhään sotaan suomalaisia ja muita eurooppalaisia vastaan.

– Suomi ei ole mitään velkaa näille henkilöille. Nämä henkilöt eivät ole tervetulleita Suomeen.

– Ison-Britannian salaisen palvelun mukaan Isisin riveissä toimineet henkilöt ovat todennäköisesti hankkineet taitoja ja yhteyksiä, jotka tekevät heistä hyvin vaarallisia. Iso-Britannia on kotiuttanut ainoastaan kolme orpoa ja viranomaiset ovat peruuttaneet kansalaisuuksia aikuisilta Isis-jäseniltä.

Muissakin maissa tiukka linja

Tanska on kotiuttanut yhden orvon ja yhden loukkaantuneen lapsen äidin suostumuksella. Tanskassa tuli lokakuussa voimaan lakimuutos, jossa kaksoiskansalaisilta voidaan viedä Tanskan kansalaisuus jopa ilman oikeuden päätöstä, mikäli he ovat matkustaneet taistellakseen terroristisissa ryhmissä.

– Saksa on kotiuttanut yhden äidin ja kolme lasta. Saksassa tuli voimaan huhtikuussa laki, jonka mukaan kansalaisuus voidaan peruuttaa niiltä kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä, jotka ovat osallistuneet taisteluihin terroristisissa tarkoituksissa.

– Hollannin oikeusministeri kieltäytyi syyskuussa ottamasta 10 hollantilaista Isisin toiminnassa mukana ollutta naista takaisin, koska hänen mukaansa heidän paluunsa olisi suora riski Hollannin ja muiden Euroopan maiden kansalliselle turvallisuudelle. Ranskan hallitus on kieltäytynyt tuomasta maahan jihadisteja ja heidän vaimojaan, mutta voi tuoda orpolapsia tapauskohtaisesti, Immonen luettelee.

Oleskeluluvat ja kaksoiskansalaisuus pois

Hallitukselta vaaditaan nyt vastuullisuutta.

– Suomen on päivitettävä terrorismilainsäädäntö sekä ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin Isisin toiminnassa mukana olleiden oleskelulupien peruuttamiseksi sekä kaksoiskansalaisten Suomen kansalaisuuksien poistamiseksi.

– Mitä puolestaan ministeri Haaviston toimintaan tulee, näen, että ministeri Haavisto on epäonnistunut ministeritehtävän hoitamisessa. Sen vuoksi kannatankin edustaja Halla-ahon tekemää epäluottamuslause-ehdotusta, jonka mukaan ministeri Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta, Immonen toteaa.