Nykyinen turvapaikkapolitiikka on johtamassa Suomen tätä menoa kaaostilaan. Viime sunnuntaihin (9.8.2015) mennessä Suomeen oli saapunut jo 4 681 turvapaikanhakijaa, mikä on yli tuhat enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Tilanne on tällä hetkellä se, että maahamme tulvii ovista ja ikkunoista viikoittain lähes 500 turvapaikanhakijaa. Suurin osa kyseisistä tulijoista on paremman elintason perässä Suomeen rantautuneita nuoria miehiä Somaliasta ja Irakista, jotka ovat jättäneet sekä naisensa että lapsensa kotimaahansa. Kyseisille elintasosiirtolaisille kuitenkin myönnetään maastamme usein oleskelulupa, koska Suomen maailmaa syleilevä maahanmuuttopolitiikka ei kykene tehokkaasti erottelemaan hakijoista aidosti hädänalaisia ihmisiä.

Sisäministeri Petteri Orpo on reagoinut tähän kestämättömään tilanteeseen vaatimalla lisää vastaanottokeskuksia kuntiin, koska ne hänen mukaansa tuovat näille alueille työtä ja verotuloja. Henkilökohtaisesti olen täysin eri mieltä Orpon kanssa. Orpo käyttää häikäilemättä hyväksi kuntien heikkoa taloudellista tilannetta ajaessaan omia poliittisia päämääriään, sillä vastaanottokeskukset ovat kunnille helppo tapa tahkota valtiolta avustuksia. Valitettavasti monilta kuntapäättäjiltä tuntuu unohtuvan se tosiasia, että vastaanottokeskusten ylläpitäminen ja sen asukkaiden elättäminen kustannetaan kansalaisten (myös kuntien asukkaiden) maksamista verorahoista ja valtion ottamasta velasta. On vastuutonta, että eräät kunnanisät haluavat kärrätä kuntiinsa veronmaksajien elätettäväksi ihmisiä ulkomailta hetkellisten taloudellisten pikavoittojen vuoksi. Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa tällaiseen toimintaan. Lisäksi se, että vastaanottokeskuksia alkaa syntyä kuin sieniä sateella ympäri Suomenmaata on omiaan herättämään kyseisillä alueilla erilaisia levottomuuksia ja häiriöitä.

Ainoa ratkaisu turvapaikanhakijavyöryn torjumiseksi on se, että Suomi nopeasti kiristää sekä turvapaikan myöntämisen kriteerejä että ulkomaalaisten perheenyhdistämistä ja leikkaa niitä etuisuuksia rankasti, mitä turvapaikanhakijoille myönnetään. Myös hallitusohjelmassa peräänkuulutetaan, että maahanmuuton pitää olla hallittua ja että perheenyhdistämistä tarkennetaan. En voi hyväksyä sitä, että sisäministeri Orpo ei halua millään lailla puuttua Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrään. Hän näyttää olevan valmis ottamaan avosylin vastaan kaikki halukkaat tulijat samalla tavalla, kuin hän aikaisemmin EU:ssa suostui raahaamaan lähes tuhat laitonta maahantulijaa Kreikasta ja Italiasta Suomeen. Odotan, että Orpo noudattaa hyväksymänsä hallitusohjelman linjauksia.

 

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)