Tämänhetkisten arvioiden mukaan Suomen EU-jäsenmaksuosuus saattaa kuluvana vuonna nousta yli miljardiin euroon, ja viime vuoden lukuihin pohjaten voidaan arvioida, että Suomen suhteellinen nettomaksuosuus on tänä vuonna todennäköisesti koko EU:n suurin, kun vielä vuosi sitten olimme sijalla 9. Korotus on lähes 100 prosenttia vuoden 2013 nettomaksuosuuteen verrattuna, joka oli 604 miljoonaa euroa.

Muut suhteellisesti suuret nettomaksajat ovat onnistuneet neuvottelemaan itselleen jäsenmaksualennuksen. Hyvitystä saavat muun muassa Suomen pohjoiset kumppanit Tanska ja Ruotsi sekä Iso-Britannia ja Hollanti. Suomessa hallitus ei ole halunnut edes spekuloida jäsenmaksualennuksen hakemisella. Hallituksen olisi pitänyt ehdottomasti avata aiemmin neuvottelut Suomen EU-jäsenmaksuosuuden alentamiseksi.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään (19.9.2014) Euroopan unionin komission esitystä unionin yleiseksi talousarvioksi vuodelle 2015. Perussuomalaiset jättivät ainoana puolueena valiokunnassa eriävän mielipiteen asiaan, koska määrärahojen kasvua ei edelleenkään ole saatu kuriin. Päinvastoin, budjetti paisuu entisestään. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Suomen maksuosuus nousee entisestään.

Suuressa valiokunnassa puolestaan hyväksyttiin tänään 4,7 miljardin euron suuruinen lisätalousarvio EU:n tämänvuotiseen budjettiin. Päätöksen ansiosta Suomi maksaa loppuvuodesta EU:lle vielä ylimääräiset 37 miljoonaa euroa.

_