Sipilän hallitus antoi tänään esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta. Perussuomalaiset tyrmää esityksen.

Esityksellään hallitus rikkoo ohjelmansa, jonka mukaan ensin oli tarkoitus uudistaa julkisten sote-palveluiden integraatio ja rakenteet. Toisessa vaiheessa oli tarkoitus selvittää siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen ja laajentaa valinnanvapautta.

Luopuminen ohjelman mukaisesta etenemisestä merkitsee elintärkeiden sote-palveluiden kriisiytymistä ja kustannusten hallitsematonta kasvua. Sote-uudistuksen tavoitteiksi asetettiin hallitusohjelmassa terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

Näihin tavoitteisiin on helppo yhtyä. Hallituksen valinnanvapausesitys ei kuitenkaan toteuta yhtäkään niistä. Terveyserot eivät supistu, koska malli ei takaa yhdenvertaisia palveluja maan eri osissa. Palveluiden integraatio ja mutkattomat palveluketjut eivät synny, kun julkisten ja yksityisten palveluntuottajien vastuut sekoittuvat. Asiantuntijalausuntojen mukaan kustannukset kasvavat jopa miljardimäärin.

Terveydenhuollon ja sairaanhoidon suurimmat ongelmat ovat perusterveydenhuollossa. Siinä sekä palveluiden saatavuus että laatu ovat heikkoja. Sen sijaan erikoissairaanhoidon taso on edelleen hyvä koko maassa. Valinnanvapausmalli ei paranna perusterveydenhuoltoa, mutta heikentää erikoissairaanhoitoa.

Sosiaalipalveluiden osalta epävarmuus kasvaa väistämättä. Asiakas joutuu byrokratian rattaisiin. He, jotka eivät jatkossa tunne tai osaa käyttää monimutkaista järjestelmää, joutuvat entistä ahtaammalle. Nämä ovat heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Hallituksen esittämä hallitsematon siirtyminen markkinaehtoiseen sote-järjestelmään avaa yksityiselle voitontavoittelulle huikeat mahdollisuudet. Hallitus ottaa valtavan riskin avatessaan kerralla ja nopealla aikataululla kansainvälisten suuryhtiöiden etujen mukaiset markkinat, jotka suomalaiset veronmaksajat kustantavat. Kotimaiset pk-yrittäjät hallitus on unohtanut.

Hallituksen esitys merkitsee monilla alueilla yksityisten monopolien syntymistä. Maakunnat eivät kykene hallitsemaan monopolien markkinoimien palvelujen tasoa eivätkä kustannuskehitystä. Terve kilpailu edellyttäisi monipuolista palveluiden rakennetta. Sellaista ei ole syntymässä.

Maaseudulla ja välttämättä edes pienemmissä kaupungeissa yksityistä palvelutuotantoa ei synny. Näillä alueilla, joilla kustannukset ovat suuret, maakunta joutuu järjestämään palvelut. Rahoitusmalli, jonka hallitus on valinnut, johtaa siihen, että palvelut etääntyvät ja heikkenevät. Kansalaisten yhdenvertaisuus, joka on uudistuksen tärkeä tavoite ja jota perustuslaki edellyttää, ei toteudu.

Perussuomalaiset vaativat, että hallitus etenee alkuperäisen ohjelmansa mukaisesti julkisen perusterveydenhuollon parantaminen edellä. Valinnanvapauden laajentaminen tulee toteuttaa hallitusohjelman mukaisesti myöhemmin – hallitusti ja asteittain asiantuntijoita kuullen. Uudistuksen pohjaksi on otettava tutkimus ja kokeilut.