Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistiin eilen artikkeli, jossa nykytoimittajille tuttuun tapaan hyökättiin jälleen internetin vaihtoehtoisia some- ja keskustelualustoja vastaan. Näyttää vahvasti siltä, että Hesarin toimittajakuntaa kiukuttaa, kun jossakin paikassa ihmisten annetaan keskustella vapaasti. Tietysti tällaiset vaihtoehtoiset alustat uhkaavat Hesarin ja muiden johtavien tiedotusvälineiden hegemonista asemaa tiedonvälityksessä, joten siinä mielessä niiden huoli on ymmärrettävää. En ota kantaa Hesarin mainitsemaan Gab-keskustelualustaan yksittäisenä foorumina, vaan pohdin aihetta yleisellä tasolla.

On täysin selvää, että kun keskustelun annetaan virrata vapaana, aina joukosta löytyy henkilöitä, jotka sortuvat ylilyönteihin. Sellaista elämä on sekä sosiaalisessa mediassa että reaalielämässä. Sen kanssa on vain opittava elämään. En minä ainakaan henkilökohtaisesti (tai jonkun muun puolesta) loukkaannu siitä, jos joku kirjoittaa tai puhuu mielestäni typeriä. Typeryyksien kirjoittajia on esimerkiksi Hesarinkin toimitus pullollaan. Typeryyksien kirjoittajat osoittavat yleensä kirjoituksillaan vain oman typeryytensä. Jonkun mielestä minäkin kirjoitan typeriä.

Olisi myös tärkeää ymmärtää, että mahdollisten ylilyöntien kohdalla keskusteluissa vastuu on aina ylilyönnin tehneellä henkilöllä itsellään, ei kategorisesti vapaan keskustelualustan tarjoajalla tai jonkun ryhmän ylläpitäjällä. Näen kuitenkin asianmukaisena sen, että kaikkiin väkivallalla uhkaamisiin ja selkeisiin laittomuuksiin puututaan alustojen ylläpidon toimesta. Muuten keskustelun tulisi antaa virrata vapaana, koska se mahdollistaa erilaisten ajatusten punnitsemisen yhteisön sisällä ja takaa siten demokratian toteutumisen yhteiskunnassa.

Niin kauan kuin perinteiset some-alustat jatkavat keskustelun mielivaltaista sensuroimista poliittisen korrektiuden nimissä, keskustelijat siirtyvät sinne, missä saa keskustella vapaasti. Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, ja meillä on sisäänrakennettu tarve muodostaa erilaisia yhteisöjä. Tässä ajassa näitä yhteisöjä syntyy myös verkkomaailmaan. Eivät vaihtoehtoiset keskustelualustat ole aina täydellisiä tai kaikkien mieleen (varsinkaan liberaalien), mutta ne ovat syntyneet tiettyyn tarpeeseen ja niille koetaan olevan tilausta. On myös muistettava, ettei kenenkään ole pakko lukea esimerkiksi Gab-alustan kirjoituksia tai kirjoittaa sinne itse, jos foorumi ei miellytä.

Sananvapaus on tärkeä arvo, ja se mahdollistaa demokratian toteutumisen yhteiskunnassa. Tätä arvoa ei saa uhrata poliittisen korrektiuden alttarilla.