Uutiset ja netissä leviävät videot kertovat: Ruotsissa mellakoidaan. Viime torstaina alkaneissa mellakoissa on loukkaantunut tähän mennessä ainakin 26 poliisia ja 14 siviiliä. Lisäksi pariakymmentä poliisiautoa on vahingoitettu ja osa tuhottu täysin. Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornbergin mukaan poliiseja on yritetty tappaa, ja joissakin tapauksissa saattaa hänen mukaansa olla kyse murhan yrityksistä.

Tietämättömämpi kansalainen saattaisi ihmetellä, mikä kumma on saanut tavallisen ruotsalaisen; Erikin, Axelin, Johanin ja Nilsin noin suuren kiukun valtaan. Ruotsin tilannetta pitemmän aikaa seuranneet tietävät, ettei mellakoissa ole kyse ruotsalaisten kapinasta vallitsevaa yhteiskuntaa kohtaan, vaan mellakoitsijat ovat olleet jälleen pääosin muslimitaustaisia maahanmuuttajia tai maahanmuuttajien jälkeläisiä.

Arviolta 200 ihmistä on osallistunut tuoreisiin mellakoihin. Poliisi on ottanut tähän mennessä kiinni ainakin 26 henkilöä. Ruotsin poliisi on pyytänyt silminnäkijöiltä videoita tapahtumista. Poliisin mukaan viime päivien mellakoitsijoiden kohteena on ollut nimenomaan poliisi ja yhteiskunta, ei varsinaisesti monissa kaupungeissa tapahtumia järjestänyt tanskalainen Stram Kurs -puolueen puheenjohtaja Rasmus Paludan, jonka tapana on ollut polttaa tapahtumissaan muslimien pyhiä kirjoja Koraaneita. Poliisijohtoon kuuluva Jonas Hysing on todennut mellakoihin liittyvässä tiedotustilaisuudessa, että poliisilla on tietoa sosiaalisessa mediassa levinneestä väkivaltaan yllyttämisestä nimenomaan poliisia vastaan.

Paludanin ja hänen puolueensa tapahtumissa, joissa poltetaan Koraaneita, on ollut kyse provokaatiosta, mutta ennen kaikkea halusta testata alueella asuvan muslimiväestön reaktiota sanavapauden piiriin kuuluvaan tekoon. Muutama vuosi sitten Ruotsin Rosengårdissa järjestetyn vastaavan tapahtuman jälkeen sadat muslimit riehuivat, sytyttivät tulipaloja, ja myös poliiseja vastaan hyökättiin. Lisäksi liikennevaloja ja liikennemerkkejä rikottiin sekä katujen päällystekiviä revittiin. Tuhot olivat mittavat. Malmön kaupungille aiheutui korjauksista ja siivouksista noin miljoonan kruunun arvoinen lasku. Kyseisen mellakoinnin jälkeen Tukholmassa peräti 15 muslimiyhdyskuntaa vaati, että hallitus harkitsisi Koraanin polttamisen ja islamin pilkkaamisen kieltämistä lailla. Näihin vaatimuksiin ruotsalaiset poliitikot eivät ole ainakaan vielä taipuneet.

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson totesi tuoreisiin mellakoihin liittyen seuraavaa:

”On selvää, että kameravalvonnan lisääminen, rangaistusten kiristäminen ja poliisivoimien laajentaminen olisi pitänyt tehdä 20–25 vuotta sitten. Niin ei kuitenkaan tehty, joten meidän täytyy toteuttaa nämä nyt.”

Tästä herää tietysti kysymys, miksi tällaisia toimia joudutaan ylipäänsä tekemään. Normaalissa, vakaassa ja rauhallisessa yhteiskunnassa ei pitäisi olla tarvetta tällaisille toimille.

Se, että valvontaa ja poliisien määrää joudutaan jatkuvasti lisäämään, kertoo politiikan ja yhteiskunnallisten toimien pahasta epäonnistumisesta. Valvontaa ja poliiseja joudutaan lisäämään, koska epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka on ajanut Ruotsin kaaokseen.

On selvää, ettei kyseinen ongelma tule ratkeamaan näillä oikeusministerin ehdottamilla toimilla. Maahanmuuton ongelmat tulevat jatkumaan ja pahenemaan niin kauan, kun Ruotsi ei puutu ongelman todelliseen juurisyyhyn: kaaosta, turvattomuutta ja mellakoita aiheuttavaan massamaahanmuuttoon. Monet ovat tosin jo arvioineet, ettei Ruotsia kyetä enää pelastamaan. Kun maahanmuutto-ongelman annetaan kärjistyä tiettyyn pisteeseen asti, sitä on sen jälkeen lähes mahdoton korjata.

Mellakointi ja muut maahanmuuton ongelmat ovat siis seurausta Ruotsissa jo vuosikymmenien ajan harjoitetusta epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta sekä tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kykenemättömyydestä ja haluttomuudesta kotoutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Kotoutumisongelmat koskettavat yhtä lailla myös toisen polven maahanmuuttajia. Ruotsiin on muodostunut pysyviä vieraisiin kulttuureihin kuuluvien ihmisten muodostamia kaupunginosia. Valtaosa alueiden asukkaista koostuu alun perin islamilaisista maista tulleista ihmisistä ja heidän jälkeläisistään. He ovat käytännössä eristäytyneet omiin yhteisöihinsä valtavirtayhteiskunnan ulkopuolelle.

Ruotsin tuhoisa tie ei saa olla Suomen tie. Suomessa vanhat puolueet ajavat edelleen samaan ”Ruotsin mallin” mukaiseen lopputulokseen johtavaa avoimien ovien maahanmuuttopolitiikkaa – vieläpä ilmeisen tietoisina kyseisen politiikan katastrofaalisista seurauksista. Tämä, jos mikä, on osoitus totaalisesta vastuuttomuudesta, typeryydestä ja itsesuojeluvaiston puutteesta. Suomalaisten päättäjien on viimein ymmärrettävä ottaa opikseen Ruotsin virheistä, jossa hallitsematon maahanmuutto on tuonut mukanaan suuria taloudellisia, sosiaalisia, kulttuurisia, demografisia ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia.

Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen. Päättäjien on aika ottaa tämä Suomea koskettava uhka vakavasti. Suomella alkaa olla viimeiset hetket käsillä kääntää kurssi ja välttää maahanmuutto-ongelmien kierre, josta ei ole enää paluuta entiseen.

Olen aiemmin käsitellyt Ruotsin maahanmuuttotilannetta laajemmin blogikirjoituksessani ”Ruotsi maahanmuutto-ongelmien puristuksissa”.