Perussuomaiset yrittivät nostaa tänään (15.1.2015) eduskunnan kyselytunnilla keskusteluun Suomen epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan sekä sen vaikutukset islamismin ja terrorismin vahvistumiselle Suomessa ja Suomen kansalaisiin kohdistuvaan terroriuhkaan. Kyselytunnin käynnistyttyä ja kansanedustaja Maria Lohelan (ps.) esitettyä ensimmäisen kysymyksen aiheesta eduskuntasalin ilmapiiri muuttui vaivaantuneeksi. Hallituksen edustajat yrittivät parhaansa mukaan kiemurrella heille vaikeiden kysymysten edessä. Erityisesti kysymystemme kiertelyssä ja ongelmien maton alle lakaisussa kunnostautui kokoomuslainen pääministeri Alexander Stubb ja hänen monikultturistinen hengenheimolaisensa, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).
Vanhojen puolueiden kiemurtelu kyseisen aiheen edessä on tietysti aivan ymmärrettävää, sillä ovathan ne omalla epäonnistuneella politiikallaan olleet luomassa pohjaa maahanmuuttoon liittyvien ongelmien kasvulle Suomessa jo useiden vuosikymmenten ajan. Eduskunnan puhemies lopettikin keskustelun aiheesta lyhyeen, enkä minä tai moni muukaan perussuomalainen kansanedustaja päässyt hiillostamaan hallitusta sen kädettömyydestä ongelmien edessä. Näillä näkymin näyttää myös siltä, että maamme valtamedia aikoo vaieta tämänpäiväisen kyselytunnin sisällöstä.
Viime viikolla Pariisissa islamistit tekivät järkyttäviä hyökkäyksiä, joissa kuoli useita ihmisiä. Hyvässä muistissa ovat myös muun muassa Madridin junapommit ja heinäkuun 7. päivän iskut Lontoossa. Monen Euroopan maan turvallisuusviranomaiset ovat kertoneet, että ne ovat onnistuneet estämään kymmeniä suunniteltuja terrori-iskuja viime vuosien aikana. Yksittäistapauksista puhuminen onkin syytä lopettaa, sillä se on pelkkää silmien sulkemista laajemman ongelman edessä.
Viranomaisarvioiden mukaan Suomessa on jopa kolmisensataa henkilöä, joita voi pitää radikaalisti ajattelevina islamisteina ja jotka levittävät tuhoisaa aatettaan kansamme keskuudessa. Radikalisoitumista vastustava Quilliam-säätiö on havainnut, että Suomesta on lähtenyt suhteessa huomattavasti enemmän islamistitaistelijoita Syyriaan ja Irakiin kuin esimerkiksi Ranskasta tai Britanniasta. Britanniaan verrattuna Suomen luku on yli kolminkertainen.
Jokin on Suomessa ja muualla Pohjolassa pahasti pielessä. Kotouttamispolitiikkamme on täydellisesti epäonnistunut, jos ja kun Suomessa syntynyt ja aikuiseksi kasvanut nuori haluaa lähteä sodan keskelle tuhoamaan ja tappamaan muita ihmisiä. On sanottu, että voimme välttää kotouttamisessa muiden maiden virheet. Kuitenkin toistamme koko ajan muiden maiden tekemiä virheitä sellaisenaan ja jopa muita pahemmin. Sopii ihmetellä, miksi Suomessa ei ole toteutettu sellaista kotouttamispolitiikkaa, jolla maahanmuuttajat integroituisivat osaksi suomalaista yhteiskuntaa eivätkä kääntyisi sitä vastaan. Suomalaiseen yhteiskuntaan sulautumisen sijaan päättäjät ovat ylistäneet monikulttuurisuutta ja maahanmuuttajien oman kulttuurin säilyttämisen tärkeyttä. Hallituksen olisi ensiarvoisen tärkeää selvittää itselleen, mitkä ovat suomalaisen kotouttamispolitiikan kipupisteet sekä mitkä tekijät aiheuttaa radikalisoitumista suomalaisessa yhteiskunnassa ja miten ongelma voidaan korjata. Näitä asioita ei selvästikään ole mietitty hallituksen piirissä riittävästi. Tai sitten niitä on mietitty, mutta niille ei haluta tehdä mitään, koska vapaa liikkuminen ja monikulttuurisuus ovat heille itseisarvo, johon ei saa kajota lainsäädäntöä järkeistämällä.
Monet Euroopan maat ovat kuitenkin rohkeasti ryhtyneet uudistamaan lainsäädäntöään taistelussa islamismia ja terrorismia vastaan. Esimerkiksi Britannia on takavarikoimassa passit niiltä kansalailta, joiden epäillään lähtevän Irakiin tai Syyriaan taistelemaan islamistijärjestö-ISIS:n riveihin. Myös väliaikainen maahantulokielto on mahdollinen. Meillä Suomessa terrorismin valmistelu on kriminalisoitu, ja viime joulukuussa annettiin ensimmäiset tuomiot terrorismin rahoittamisesta. Sotaan osallistuminen raakalaismaisissa oloissa on kuitenkin huomattavasti painavampi rikos. Hallitukselta ei ole kuitenkaan ole tullut tai tulossa mitään merkittäviä lakiuudistuksia, jolla terrorismia saataisiin entisestään kitkettyä Suomesta.
Sisäasiainministeri Päivi Räsänen esitti viime vaalikaudella, että Suomen tulisi ottaa pakolaisiksi ensisijaisesti vainottuja kristittyjä. Ajatuksena oli, että koska Suomi ei voi auttaa kaikkia maailman pakolaisia, meidän olisi tarkemmin katsottava, keitä pakolaisiksi otamme ja kuinka hyvät mahdollisuudet uusilla tulokkailla on sopeutua ja kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan. Ajatus sai tuolloin tylyn vastaanoton vanhojen puolueiden piirissä. Räsänen on nyt ministerinä ollessaan päässyt seuraamaan ja vaikuttamaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaan aitiopaikalta kohta neljä vuotta, mutta hän ei ole tehnyt mitään konkreettisia lainsäädännöllisiä toimenpiteitä aiemmin esittämiensä ajatusten toteuttamiseksi. Hän ei ole myöskään muilla toimenpiteillä lainkaan tiukentanut Suomen maahanmuuttopolitiikkaa, vaikka viime eduskuntavaalien aikaiset puheet antoivat toisin ymmärtää.
YK:n turvallisuusneuvosto vaati viime syyskuussa kaikkia YK:n jäsenmaita määrittelemään kansalaistensa omatoimisen osallistumisen ulkomaisiin konflikteihin laittomaksi, rangaistavaksi teoksi. Turvaneuvosto oli yksimielinen siinä, että jäsenmaiden tulee estää kansalaistensa matkustaminen ulkomaille taistelemaan, taistelijoiden rekrytointi ja konfliktien rahoittaminen. Meillä Suomessakin moni kansalainen on huolissaan siitä, millaisen turvallisuusuhan taistelukentiltä kotiin palaavat islamistit luovat. Radikalisoituneet taistelijat ovat saaneet Lähi-idässä koulutusta, heidät on opetettu tappamaan ja myös heidän vihaansa länsimaita vastaan on lietsottu entisestään. Pelkään, ettemme onnistu Suomessa nykyisen hallituksen toimettomuudella ja nykyisellä politiikanteolla estämään Irakista ja Syyriasta palaavia islamisteja toteuttamasta väkivallantekoja jatkossa Suomen maaperällä.
Euroopan maiden turvallisuus ja islamilaisen terrorismin kasvu huolestuttaa tavallista kansaa. Esimerkiksi Ranskassa terrori-iskun kohteeksi joutunut satiirilehden toimitus oli poliisin suojelussa ja toimittajiin kohdistuva uhka viranomaisten tiedosta. Silti sitä ei kyetty estämään. Myös suomalaisessa terrorismintorjunnassa on paljon puutteita eikä terrorismintorjunta ole maassamme läheskään yhtä korkealla tasolla kuin se on vaikkapa Ranskassa. Suomen poliisilla ei tällä hetkellä ole esimerkiksi riittäviä toimivaltuuksia tehdä salaisia etsintöjä terrorismista epäiltyjen kotona. Epäiltyjen tietokoneille ei myöskään päästä, vaikka juuri verkkovalvonta on terrorismin ehkäisyssä korvaamattoman tärkeä alue. Tähän ongelmaan olisi saatava nopeasti muutos aikaan.
Meidän on Suomessa yksinkertaisesti suljettava rajamme islamisteilta ja terroristeilta. Ulkomaille taistelemaan menevät tai terroriaikeita omaavat muslimit, joilla on vain vieraan valtion kansalaisuus, on poikkeuksetta karkotettava, kaksoiskansalaisuuden omaavilta äärimuslimeilta taas on otettava poikkeuksetta myönnetty kansalaisuus pois, ja heidät pitää asettaa karanteeniin karkotuksen toteuttamiseen asti. Kaikenlainen terapointi ja paapominen esimerkiksi Eurooppaan palaavia ISIS-järjestön riveissä taistelevia muslimeja kohtaan on lopetettava. Nyt on toimittava ennen kuin on liian myöhäistä.
Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu