Jätin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.11.2009 seuraavan muutosesityksen vuoden 2010 talousarvioon:

LISÄYS KESKUSVAALILAUTAKUNNAN BUDJETTIIN NEUVOA-ANTAVAN KANSANÄÄNESTYKSEN JÄRJESTÄMISTÄ VARTEN

Kuusi Oulun seudun kuntaa on mukana monikuntaliitosselvityksessä. Siinä selvitetään kuntien halukkuutta yhdistyä keskenään ja toimia tulevaisuudessa yhtenä suurena kuntana ilman nykyisiä kuntarajoja. Selvityksessä ovat mukana Haukipudas, Kiiminki, Muhos, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii. Jos kaikki kuusi kuntaa päättäisivät yhdistyä, uuden kunnan asukasluvuksi tulisi noin 188 800 henkeä.

Kuntajakoselvittäjä Arto Koski esittää työnsä tulokset ja tekee omat esityksensä torstaina 18.2.2010. Valtuustot kokoontuvat tekemään päätöksiä maanantaina 26.4.2010.

Vuoden 2010 talousarviossa keskusvaalilautakunnan budjettiin on varattu 0 euroa. Esitän, että Oulun kaupungin budjetissa varaudutaan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen monikuntaliitoksesta, ja talousarviossa otetaan huomioon kansanäänestyksestä keskusvaalilautakunnalle aiheutuvat mahdolliset kulut. Oulussa on varauduttava neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen, jos kuntajakoselvittäjä sitä ehdottaa ja kaupunginvaltuusto päättää äänestyksen järjestää.

Vuoden 2008 kunnallisvaalit maksoivat noin 303 000 euroa. Sanomalehti Kalevan (28.4.2009) mukaan Oulun kaupunginhallitus on laskenut, että jos kansanäänestys hoidetaan vastaavalla organisaatiolla, kustannukset jäävät hieman alhaisemmiksi 280 000-300 000 euroon. Jos äänestyspaikkojen ja vaalilautakuntien määrää vähennetään merkittävästi, kustannukset voidaan painaa 200 000-240 000 euroon.

Esitän, että neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä varten varataan Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnan budjettiin 280 000 euroa.

Rahat neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen voitaisiin saada esimerkiksi siirtämällä Möljän sillan rakentamisen aloittamista vuodesta 2010 myöhemmäksi tulevaisuuteen. Jos Möljän sillan rakentamista siirrettäisiin tuonnemmaksi, siihen alun perin kohdennettua rahaa voitaisiin ohjata keskusvaalilautakunnalle neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä varten.

Olli Immonen
kaupunginvaltuutettu
Oulun kaupungin Perussuomalaisten valtuustoryhmä