Puheenvuoroni eduskunnassa torstaina 3.10.2013:
8) Laki rikoslain 11 luvun 10 §:n muuttamisesta Lähetekeskustelu
Lakialoite LA 38/2013 vp Jussi Halla-aho /ps ym.:
Olli Immonen /ps:
Arvoisa herra puhemies! Ensinnäkin haluan kiittää Kokoomuksen Nuorten Liittoa siitä, että se rohkeasti, tarmokkaasti nosti tämän tärkeän aiheen julkisuudessa esille vastikään.
Yleisesti sanotaan, että ilman sananvapautta ei ole demokratiaa ja ilman demokratiaa ei ole sananvapautta. Mielestäni tämä on hyvin sanottu, ja näenkin, että juuri tästä tässä kyseisessä edustaja Halla-ahon lakialoitteessa on pohjimmiltaan kysymys. Sanan-, ajatuksen- ja omantunnonvapaudet ovat jo sinällään arvokkaita, mutta erityinen painoarvo niillä on tasapainoisen kansalaisyhteiskunnan kehityksen edistämisessä. Sananvapauden rajoittaminen esimerkiksi lainsäädännön keinoin johtaa vain turhaan kansalaisten radikalisoitumiseen ja katkeroitumiseen, ja sitähän meistä ei varmasti kukaan halua.
Arvoisa puhemies! Se, että kannatan kyseisen lain pykälän ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” muuttamista astetta selkeämpään ja jossain määrin lievempään suuntaan, ei tarkoita sitä, että minä henkilökohtaisesti itse hyväksyisin vihapuheen. Todettakoon selkeästi, että ei, minä en hyväksy vihapuhetta siinä muodossa kuin vihapuheen itse ymmärrän. Jos kuitenkin ajatellaan tilannetta, että joku henkilö päättää levittää julkisuuteen alentavia, loukkaavia tai vaikkapa paikkansa pitämättömiäkin mielipiteitään jostakin kansanryhmästä, niin oman typeryytensähän kyseinen henkilö tällä toiminnallaan vain osoittaa, mutta ei tuon mielipiteen esittäminen kuitenkaan laitonta saisi olla. Eli tarkoitan sitä, että liberaalissa länsimaisessa yhteiskunnassa myös niin sanottujen typerienkin mielipiteiden tulee olla sallittuja.
No, jos kaivaudutaan hieman pintaa syvemmälle ja tarkastellaan rikoslain muotoilua, niin kyseisen pykälän tekee ongelmalliseksi erityisesti kohta, jossa todetaan, että kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy se, joka ”asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää.” Tämä kohta on ongelmallinen, sillä se kattaa myös sananvapauden piiriin kuuluvia provosoivia mielipiteitä. Lain lavean tulkinnan mukaan se saattaisi siis tehdä rikollisen kaikista kansanryhmiä negatiiviseen sävyyn stereotypisoivista ihmisistä.
Ongelmana tämän kyseisen pykälän kohdalla on myös se, ettemme tarkkaan tiedä, missä sananvapauden rajat todellisuudessa menevät eli mitä kriittistä tai negatiivista Suomessa uskaltaa lausua esimerkiksi maahanmuutosta tai maahanmuuttajista joutumatta siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tämä puolestaan voi vähentää ihmisten halua ja uskallusta osallistua kriittiseen maahanmuuttokeskusteluun, mikä taas on sananvapauden ja demokratian toteutumisen kannalta huono asia.
Arvoisa puhemies! Yhteiskuntamme johtavalla eliitillä on jo vuosikymmenien ajan ollut vakaa pyrkimys asettaa tiettyjä uskontoja ja niiden perusteella muodostuvia vähemmistöryhmiä erityissuojelun ja -suosinnan kohteeksi. Kuten olemme saaneet nähdä, oikeuslaitoksemme pääsääntöisesti rankaisee kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vain sellaisia henkilöitä, joiden kritiikki suuntautuu vähemmistöryhmiä tai tietyn uuden tuontiuskonnon edustajia vastaan. Kantasuomalaisten ja maamme enemmistöuskonnon edustajien herjaaminen sitä vastoin on käytännössä täysin sallittua, eikä siitä ole ollut tapana jakaa rangaistuksia kenellekään.
Henkilökohtaisesti haluan korostaa, että mikään asia ei saa olla niin pyhä, etteikö sitä saisi asettaa julkisen keskustelun kohteeksi myös negatiivisessa valossa. Emme yksinkertaisesti saa uhrata sananvapautta poliittisen korrektiuden alttarilla. Sananvapauden oikeutetut rajoitukset eli suoja herjauksilta ja kunnianloukkauksilta sekä henkeen tai terveyteen kohdistuvilta uhkauksilta ovat mielestäni täysin perusteltuja, mutta mitään muita rajoituksia ei lainsäädäntöön sananvapauden suhteen tarvita.
Arvoisa puhemies! Kannatan edustaja Halla-ahon tekemää lakiesitystä.