Ohessa sanomalehti Kalevassa tänään (17.8.2012) julkaistu kolumnini:

Laittomasta maahantulosta rangaistava

Suomessa oleskelee poliisin arvion mukaan noin 2000-3000 laitonta maahantulijaa. He ovat saapuneet maahan joko salakuljetettuina kokonaan ilman papereita tai tulleet turistiviisumilla ja jääneet sen päätyttyä pimeille työmarkkinoille. Osa Suomessa oleskelevista laittomista maahantulijoista tekee tällä hetkellä töitä pimeästi erilaisten yritysten palveluksessa. Tällainen toiminta rapauttaa yhteiskuntajärjestelmää ja vie leivän suusta niiltä yrittäjiltä, jotka haluavat pelata rehellisillä pelisäännöillä.

Jokin aika sitten uutisoitiin Oulun diakonissalaitoksen (ODL) pystyttäneen klinikan laittomille maahantulijoille. Klinikka tarjoaa ilmaiseksi ohjausta, diagnooseja ja hoitoa potilaille, jotka eivät papereiden puuttumisen vuoksi ja maasta käännytyksen pelossa halua käyttää terveyskeskuspalveluja. Oulussa paperittomille maahantulijoille on kuulema annettu aikaisemminkin lääkäriapua. Maahantulijat ovat kuulleet nimenomaan kirkon suojelevan turvapaikanhakijoita.

ODL tarjoaa klinikan toimintaa varten toimitilat, ja se pyörii vapaaehtoisten lääkäreiden ja hoitajien voimin. Viime vuonna Helsinkiin avattiin vastaavanlainen klinikka. Paikka ei ole julkisessa tiedossa, vaan sinne löytää ainoastaan auttajaverkostojen kautta. Paikan sijaintia ei haluta kertoa, sillä se saattaisi ajaa klinikan asiakkaat poliisin pelossa tiehensä. Järkyttävältä kuulosti erityisesti diakoniajohtaja Hannu Rahikaisen kommentti (Kalevan verkkosivu 17.6.), jonka mukaan ODL olisi sopinut poliisin kanssa siitä, ettei poliisi häiritse klinikan toimintaa.

Tanskassa kansanpuolue on esittänyt rangaistukseksi sakkoja ja vankeutta niille Tanskan kansalaisille, jotka auttavat laittomia maahantulijoita. Esityksen mukaan lääkärin tulisi käännyttää vastaanotolta henkilö, jolla ei ole sairasvakuutuskorttia. Lääkärillä olisi myös velvollisuus ilmoittaa poliisille, mikäli epäilee kortin olevan väärennetty. Potilaille tulisi antaa näissä tilanteissa vain akuutti hoito. Esitykseen sisältyy myös erityisen ilmoituskeskuksen perustaminen, jonne kansalaiset voisivat ilmoittaa epäillessään laitonta oleskelua maassa.

Mielestäni myös Suomessa olisi alettava suhtautua nykyistä vakavammin laitonta maahantuloa kohtaan ja otettava mallia esimerkiksi Tanskassa ehdotetusta toimintatavasta. Suomen rajavartiolaitoksen ja poliisiviranomaisten olisi yhteistyössä kansalaisten kanssa kaivettava esiin maassa laittomasti oleskelevat henkilöt. Samalla paperittomien klinikoita ylläpitävät tahot ja maahantulijoiden auttajaverkostoon kuuluvat henkilöt tulisi saattaa vastuuseen toiminnastaan oikeuden edessä.

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu