Minun viime vuonna ilmestyneen kirjani kustantanutta kirjakustantamoa, Kiuas Kustannusta, ei aiota päästää osallistumaan tuleville Helsingin kirjamessuille. Viimeisin Kiukaan kustantama teos on vihreiden ex-kansanedustaja Eero Paloheimon kirja ’Kiinalainen juttu’. Kiukaan osallistumisesta messuille oli sovittu jo aikoja sitten.

Olen myös itse aktiivinen Kiukaan toimija ja päätös hämmästyttää minua suuresti.

Koko tapahtuma lähti liikkeelle erään äärivasemmistolaisen aktivistin Facebookissa julkaisemasta päivityksestä, jossa tuotiin esiin päämäärä estää Kiukaan osallistuminen ensi viikolla järjestettäville Helsingin kirjamessuille. Kyseisen henkilön päivityksessä esittämät väitteet ovat silkkaa valhetta, ja niiden osalta ollaan ryhtymässä tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin.

Muutama päivä sitten kirjamessujen edustaja soitti eräälle Kiukaan edustajista ja ilmoitti, että Kiukaan osallistuminen täytyy perua ”kirjamessujen arvojen vastaisena”. Vastasimme, että peruutus on sääntöjen vastainen, ja asia ei jää tähän.

Tämä on Suomi vuonna 2018: yksittäisen äärivasemmistolaisen aktivistin levittämä disinformaatio näyttää johtaneen konkreettiseen sananvapauden kaventumiseen ja laillisen liiketoiminnan estämiseen. Tämä tapaus on osa viime vuosina kiihtynyttä sananvapauden vastaista liikehdintää. Kulttuurielämän vitsauksena on taistolaisiakin ahdasmielisempi ja fanaattisempi joukko, joka pyrkii kaikin keinoin eristämään itselleen epämieluisat henkilöt ja tukahduttamaan itselleen epämieluisat näkemykset.

Suurin ongelma kyseisessä tapauksessa näyttää olevan kuitenkin Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi. Ensimmäisessä haastattelussa Kiukaan syrjintätapausta koskien Salmi toteaa varsin mielenkiintoisesti:

Toivomme median osalta myös pelisilmää siinä, miten paljon tällaisille äänille halutaan antaa tilaa.

Messujen ohjelmajohtaja siis pyytää tiedotusvälineitä vaikenemaan Helsingin kirjamessujen harjoittamasta poliittisesta syrjinnästä Kiuasta kohtaan. Eikä edes siksi, että asia on Salmen kannalta nolo ja saattaa aiheuttaa hänelle hankaluuksia, vaan siksi, että hän pelkää omasta mielestään vääränlaisten näkemysten saavan huomiota tämän tapauksen johdosta.

Tarvitaanko enää selvempää todistusaineistoa siihen, että Ronja Salmi on sopimaton tehtäväänsä? Ottaako kukaan enää tämän jälkeen tosissaan messuorganisaation puheita ”sananvapauden”, ”ihmisoikeuksien” ja ”suvaitsevaisuuden” kunnioittamisesta?

Paljonpuhuvaa on sekin, että Ronja Salmi antoi ensimmäisen haastattelunsa aiheen tiimoilta tunnetulle äärivasemmistolaiselle, Suvi Auviselle, joka avoimesti hyväksyy laittomien keinojen käytön ”fasisminvastaisessa taistelussa”.

Helsingin kirjamessuorganisaation olisi nyt perusteltua myöntää, että henkilövalinnoissa on mokattu pahemman kerran. Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi olisi kaiken tapahtuneen perusteella tullut valita joku vastuullinen ja järkevä aikuinen ihminen.

Näyttää siltä, että äärivasemmisto on onnistunut ottamaan Helsingin kirjamessut haltuunsa. Tämän tapauksen myötä kävi kuitenkin jälleen ilmi eräs merkittävä asia: punavihreille totalitaristeille iskee kaiken omahyväisyytensä ja pätemisensä keskellä vauhtisokeus, jonka seurauksena heidän otteensa lipeää, ja heidän todellinen luonteensa paljastuu.

Professori Timo Vihavainen kirjoittaa Helsingin kirjamessujen päätöksestä estää Kiuas Kustannuksen osallistuminen tuleville kirjamessuille mm. seuraavaa:

Selittelyt, joiden mukaan Kiuas-kustantamon linja ei seuraa kirjamessujen arvoja, ovat idioottimaisuudessaan kauhistuttavia. Käyttämäni termi on kova, mutta mielestäni tässä kohdin ainoa täysin adekvaatti.

Tähän liittyvät puheet asiaa kommentoivien pelisilmästä vahvistavat edelleen sitä käsitystä, että tässä on nyt kokonaan hylätty länsimaisen vapauskäsityksen keskeiset ideat ja sillä vieläpä ylpeillään.

Niille, jotka eivät asiaa tunne alkuperäislähteistä, totean vielä, että Kiuas julkaisee paljon sekä ajankohtaisen keskustelun kannalta relevantteja klassikoita että myös tuoreempia puheenvuoroja, joista on syytä mainita hiljattain julkaistu norjalainen bestseller, ’Islam – Yhdestoista vitsaus.’

On todennäköistä, että messujen johdolla on toisenlaisia yhteiskunnallisia ja mahdollisesti filosofisiakin näkemyksiä(?), kuin Kiukaan julkaisemissa kirjoissa esitetään. Niiden reilu tuominen esille olisi ainoa mielekäs ja kunniallinen tapa toimia. Mikäli lähdetään kieltolinjalle, on tie pitkä ja liukas.”