Ohessa tänään (5.7.2012) Forum24-lehdessä julkaistu kolumnini:

Kerjäämisongelmaan puututtava

Jätin kahden kansanedustajakollegani kanssa ennen eduskunnan kesäistuntotaukoa lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi Suomessa. Ulkomailta tulleiden kerjäläisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa. Sisäasiainministeriön työryhmän 2010 julkaiseman muistion mukaan erityisesti vuoden 2008 jälkeen kerjääminen on saanut aggressiivisempia piirteitä. Kerjäläisistä suuri osa kuuluu Bulgarian ja Romanian romanivähemmistöihin.

Romanikerjäläisten Suomessa kerjääminen on organisoitua toimintaa. Rikollisliigat lainaavat romaneille korkeakorkoista matkarahaa, mikä pakottaa heidät muun muassa katusoittajiksi, kerjäläisiksi ja prostituoiduiksi. Ministeriön mukaan näin saadut rahat menevät valtaosin järjestäytyneille rikollisjärjestöille. Kerjäämisen organisoinnissa on hyväksikäytön lisäksi selviä järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan piirteitä. Oheisrikollisuudesta kertoo, että poliisin mukaan romanialaisia epäillään vuosittain noin 2 500 rikoksesta: varkauksista, pahoinpitelyistä ja seksuaalirikoksista.

Kerjäämiseen liittyvät myös asumisolosuhteiltaan ihmisarvon vastaiset leirit. Maahamme saapuvilla kerjäläisillä on siten huomattava kielteinen vaikutus kaupunkiemme turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Kerjääminen ei kuulu suomalaiseen elämänmuotoon. Sen lieveilmiöistä on runsaasti huonoja esimerkkejä myös muualta maailmasta.

Kerjäämisen salliminen Suomessa ei millään tavoin vähennä romanivähemmistöjen ongelmia, köyhyyttä ja syrjintää lähtömaissa, vaan pikemminkin lisää niitä altistamalla heidät monenlaiselle hyväksikäytölle maassamme. Romanian ja Bulgarian romanien oleskelu Suomessa jättää nämä ihmiset kaikkien maiden viranomaisjärjestelmien ulkopuolelle ja vapauttaa lähtömaiden kansalliset hallinnot vastuistaan. Romanian ja Bulgarian hallitusten velvollisuus on huolehtia maansa kansalaisista. Tämän velvollisuuden hoitamista ei millään tavoin helpota, että sallimme kerjäämiseksi naamioidun järjestäytyneen rikollisuuden Suomessa. Romanivähemmistöjen syrjäytyminen vain jatkuu Suomen maaperällä.

Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Nykyinen järjestyslaki mahdollistaa vain häiritsevään kerjäämiseen puuttumisen. Sisäasiainministeriön 2010 asettaman työryhmän yksi toimenpide-ehdotus oli, että kerjääminen julkisella paikalla itseään elättääkseen tulee kieltää järjestyslailla. Tätä ehdotusta tulisi täsmentää siten, että kerjääminen julkisella paikalla myös muiden, tässä tapauksessa lähtömaan rikollisliigojen elättämiseksi, on kiellettävä. Nykytilanteessa edellä esitettyihin syihin vedoten kerjäämisen täyskielto on jälleen perusteltua.

Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu