Kansallismieliset puolueet saavuttivat juuri käydyissä europarlamenttivaaleissa todellisen vaalivoiton. Myös Suomessa perussuomalaiset saavutti puolueen historian parhaan vaalituloksen eurovaaleissa – 13,8 prosenttia äänistä. Nousua edellisiin eurovaaleihin oli yksi prosentti, eli noin 30 000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa. Perussuomalaiset sai tällä tuloksella läpi kaksi edustajaa: Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen. Huhtasaari oli yksi Suomen ääniharavista keräten 92 585 ääntä, mikä oli kolmanneksi eniten koko maassa.

Tämä vaalitulos on erityisen kova saavutus perussuomalaisilta, kun ottaa huomioon vaaleja edeltäneen tilanteen, jossa koko suomalainen mediakenttä oli valjastettu vaalivaikuttamiseen, eli toitottamaan EU-myönteistä propagandaa ja mollaamaan EU-kriittisiä tahoja. Tilanne muistutti monin tavoin vuotta 1994, jolloin Suomessa järjestettiin kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä. Järjestelmällinen EU-myönteinen propaganda hallitsi julkista keskustelua sekä nyt että tuolloin.

Eurovaalit ovat tunnetusti olleet perussuomalaisille haastavat vaalit. Haastavaa on ollut saada suomalaiset EU-kriittiset äänestäjät vaaliuurnille. EU:ta vastaan protestoidaan Suomessa edelleen liikaa jättämällä kokonaan äänestämättä. Kuten toin aiemmassa kirjoituksessani esiin, tämä on väärä tapa protestoida EU:ta vastaan, koska elämme (halusimmepa tai emme) tilanteessa, jossa 70-80 prosenttia maamme lainsäädännöstä pohjautuu EU:ssa laadittuun lainsäädäntöön. Suomen heikko äänestysaktiivisuus eurovaaleissa heijastui suoraan perussuomalaisten vaalitulokseen. Kun eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 72, oli vastaava eurovaaleissa vain 42,7. Monissa maissa, joissa kansallismieliset pärjäsivät perussuomalaisia paremmin äänestettiin aktiivisemmin.

Monissa muissa unionin jäsenmaissa äänestämisen merkitys protestointitapana liittovaltiota kohti kehittyvää EU:ta vastaan on ymmärretty paremmin. Tästä kertovat esimerkiksi Italian EU-kriittisen Lega-puolueen saama huima, yli 30 prosentin kannatus, jolla se viisinkertaisti meppipaikkansa viime vaaleista. Myös ranskalaisen Marine Le Penin johtama Kansallinen liittouma keräsi yli 20 prosenttia äänistä.

Tilanne näyttää perussuomalaisten ja muiden EU-kriittisten puolueiden kannalta erittäin hyvältä. Europarlamenttiin on syntymässä Italian varapääministerin ja sisäministerin Matteo Salvinin johtaman Lega-puolueen ympärille uusi kansallismielinen ryhmittymä, jolla on parlamentissa näillä näkymin yli 70 paikkaa. Uuteen ryhmään on lähdössä tällä hetkellä mukaan ainakin yhdeksän puoluetta. On mahdollista, että puolueiden ja paikkojen määrä kasvavat tästä, jos ryhmään liittyy mukaan vielä muitakin puolueita.

Yhteensä EU-kriittisillä ryhmittymillä eli ECR:llä, EFDD:llä ja ENF:llä on nyt europarlamentissa 171 paikkaa. Tämä on yli sata paikkaa enemmän kuin esimerkiksi vihreillä, joiden vaalimenestystä valtamedia on luonnollisesti hehkuttanut ja ylistänyt yli kaiken. Lega-puolue kasvatti paikkamääräänsä peräti 24:llä edellisiin vaaleihin verrattuna, joten se siis kasvoi yksinään enemmän kuin vihreät koko EU-alueella. Lisäksi on syytä mainita, että EU-kriittisten saama yhteinen paikkamäärä on vain yhdeksän paikkaa vähemmän kuin suurimmalla ryhmällä EPP:llä.

Suuri kiitos kaikille Teille isänmaallisille suomalaisille, jotka äänestitte perussuomalaisia eurovaaleissa! Teidän ansiostanne kansallisvaltioita ja kansallista itsemääräämisoikeutta puolustava ääni tulee kuulumaan ja vaikuttamaan europarlamentissa vahvana.