Ohessa sanomalehti Kalevassa tänään (18.7.2018) julkaistu kolumnini:
Bisnestä ja vallan tavoittelua sote-palveluiden kustannuksella
Suomen hallituksen ajamasta sote- ja maakuntauudistuksesta on keskusteltu ja kiistelty kiivaasti pitkin vaalikautta – joidenkin mielestä jo kyllästymiseen saakka. Keskustelu on kuitenkin tärkeää, sillä kyseessä on historiallisesti mittava uudistus, jossa sote-palveluiden lisäksi on kyse myös bisneksestä ja vallankäytöstä.
Hallituksen uudistus voidaan nähdä yhtenä kaikkien aikojen suurimmista lehmänkaupoista Suomessa. Monikansallisten suuryritysten etuja ajava kokoomus haluaa laajan valinnanvapauden sote-palveluihin. Keskusta puolestaan haluaa maakuntauudistuksen, koska sillä vahvistetaan entisestään keskustan valta-asemia niin maakunnissa kuin valtakunnallisestikin.
Nykykehityksellä väestön ikääntyminen, sosiaaliperäisten maahanmuuttajien määrän kasvu, sairastavuuden lisääntyminen ja hoitomenetelmien kehittyminen tulevat kasvattamaan sote-palveluiden kustannuksia. Suomessa tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, mutta ei sellaista kuin kokoomus ja keskusta ovat nyt ajamassa. Alkuperäisen hallitusohjelman mukaan uudistus olisi tullut aloittaa laittamalla ensin perusterveydenhuolto kuntoon. Hallituksen olisi tullut edetä uudistuksessa maltillisesti ja pienin askelin kokeilujen kautta eteenpäin. Nykyinen huolimattomasti valmisteltu ja kiireessä runnottu pakkouudistus uhkaa vaarantaa kansalaisten palvelut ja yhdenvertaisuuden sekä hukuttaa suomalaisten verorahat syvälle monikansallisten suuryritysten taskuun.
Useat eduskunnan valiokunnat ovat todenneet uudistukseen sisältyvän huomattavan määrän perustuslaillisia ongelmia ja erilaisia riskejä. Nämä on välttämätöntä ratkaista, ennen kuin uudistuksen maaliin viemisestä voidaan edes haaveilla. Jatkuvasti ilmaantuneista uusista ongelmista johtuen uudistuksen toteuttaminen on viivästynyt moneen otteeseen.
On myös ongelmallista, ettei hallituksen sote-esityksestä muodostu tarkkaa kokonaiskuvaa uudistuksen kokonaisvaikutuksista. Uudistuksen vaikutusarviot ovat olleet täysin puutteellisia. Esimerkiksi uudistuksen muutosvaiheen kustannusten suuruuteen ja kustannuksista esitettyihin arvioihin liittyy suurta epävarmuutta. Valiokuntien kuulemien asiantuntijoiden mukaan uudistuksella tavoiteltujen kustannussäästöjen sijaan uudistuksesta on vaarassa koitua mittavat kustannukset suomalaisille veronmaksajille.
Uudistuksen saattaminen loppuun voi hyvinkin jäädä seuraavalle hallitukselle, sillä aika käy vähiin, ja hallituksen nykyiset voimasuhteet oppositioon nähden ovat hataralla pohjalla. Tällöin uudistus voi kaatua eduskunnan äänestyksessä.
Olli Immonen
kansanedustaja (ps.)
Oulu