TIEDOTE 16.2.2017 (julkaisuvapaa heti)

Automaattiset ikätestit turvapaikanhakijoille, jotka kertovat olevansa alaikäisiä

Perussuomalaisten kansanedustajat Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Leena Meri, Jari Ronkainen, Sami Savio ja Ville Tavio vaativat nuorille turvapaikanhakijoille automaattista ikätestausta.

Hämmästyttävän paljon 17-vuotiaita

Nykyisen käytännön mukaan ikätesti tehdään vain yksin tulleille turvapaikanhakijoille, joiden kohdalla on syytä epäillä täysi-ikäisyyttä, vaikka hakija itse kertoo olevansa alaikäinen.

– Tällä hetkellä testeihin ohjataan ulkonäön perusteella vain osa hakijoista. Järjestelmässä on valuvika, sanoo Ronkainen.

– Niukasti alaikäisten eli 17-vuotiaiksi ilmoittautuvien turvapaikanhakijoiden osuus on hämmästyttävän suuri, Immonen pohtii.

Ikä ilmoitetaan alakanttiin

Alaikäisiksi luokiteltuja turvapaikanhakijoita sijoitetaan perhekoteihin, jotka ovat erilaisia kuin aikuisten vastaanottokeskukset. Alaikäiset saavat myös edustajan valtion varoista.

– Nykyiset olosuhteet kannustavat hakijoita ilmoittamaan ikänsä alakanttiin, sanoo Huhtasaari.

Laajamittaista huijausta

Viime vuonna noin kaksi kolmasosaa tehdyistä ikätesteistä paljasti alaikäiseksi ilmoittautuneen turvapaikanhakijan olevan todellisuudessa aikuinen. Tutkimusmenetelminä käytetään pääsääntöisesti hammas- ja ranneluustotutkimuksia.

– Testitulokset paljastavat laajamittaisen huijauksen. Kaikkien nuorten hakijoiden testaaminen olisi tasapuolista ja oikeudenmukaista, kommentoi Tavio.

Testit maksavat itsensä takaisin

Perussuomalaiset haluavat, että ikätestausten laajentaminen kytketään tiedonkulun parantamiseen.

– Viranomaisilla tulee olla velvollisuus ilmoittaa turvapaikanhakijoista ikätietoja ja muita oleellisia tietoja toisille viranomaisille, sanoo Leena Meri.

Perussuomalaisten kansanedustajat katsovat, että hakijoiden huolellinen tutkiminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

– Automaattinen testaus lisäisi myös huomattavasti nykyjärjestelmän uskottavuutta, arvioi Savio.