Ohessa sanomalehti Kalevassa tänään (27.3.2010) julkaistu mielipidekirjoituksemme:

Asioista puhuttava ja ongelmiin puututtava

Osallistuimme 18.3. Oulun Valvesalissa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen, jonka teemana oli rasismi. Miriam Attias kirjoitti (Kaleva 23.3./Lukijan sivu), että Perussuomalaisia tilaisuudessa edustaneen Vesa-Matti Saarakkalan puheenvuorosta jäi ilmaan ennakkoluuloja. Eräs ennakkoluulo oli Attiaksen mukaan se, että maahanmuuttajat voisivat saada suomalaisia parempia sosiaalietuuksia.

Haluamme korjata Attiaksen kirjoituksesta kohdan, jonka mukaan Saarakkala olisi väittänyt maahanmuuttajien saavan parempia etuuksia. Kyseinen väite tuli yleisön joukosta poliittisena provokaationa. Saarakkala korjasi useaan kertaan selvästi, että maahanmuuttajat saavat Suomessa täysin saman verran sosiaalietuuksia kuin kantaväestökin. Sen sijaan Saarakkala totesi, että sosiaalietuuksien pitäisi olla turvapaikanhakijoille nykyistä pienemmät. Saarakkalan mukaan esimerkiksi opiskelijat joutuvat tulemaan toimeen alle 500 eurolla kuukaudessa.

Vähän aikaa sitten uutisoitiin yleisesti, että Suomessa maksetaan EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille. Suomessa valtion maksama tuki kattaa ruoan, hygienian, liikkumisen, vaatteet, puhelinkulut ja välttämättömän terveydenhuollon. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa turvapaikanhakijoille ei anneta käteistä rahaa lainkaan, mutta he saavat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.

Attias oli huolissaan maahanmuuttokriitikoiden luomasta vinoutuneesta mielikuvasta, jonka mukaan maahanmuutolla olisi ainoastaan negatiivisia vaikutuksia. Olemme vastavuoroisesti huolissamme siitä, että maahanmuutosta on luotu yltiöpositiivinen ilmiö, vaikka maahanmuuttoon liittyy paljon erilaisia ongelmia. Näitä ongelmia on havaittavissa muissa Länsi-Euroopan maissa.

Attiaksen mukaan on vaikea puhua maahanmuuttajista leimaamatta kokonaista kansanryhmää. Attias on myös oikeassa siinä, että johonkin yhteisöön kuuluminen ei ole ainoa ihmistä määrittävä tekijä. Emme voi myöskään tehdä tulkintoja yhteisöstä vain sen yksittäistä yksilöä tarkastelemalla. Jotkin maahanmuuttajat sopeutuvat yhteiskuntaamme hyvin. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että koko ryhmä kykenisi sopeutumaan yhtä hyvin.

Illan keskustelutilaisuuden anti oli erinomainen. Keskustelimme muun muassa Miriam Attiaksen kanssa vielä tilaisuuden loputtua hyvässä hengessä. Kiitämme hyvästä keskustelusta sekä mielenkiintoisista ajatuksista. Vanhan sananlaskun mukaan vain mielipiteet riitelevät, eivät ihmiset.

Lopuksi haluamme todeta sen, että päämäärämme on turvata Suomen kansalle hyvinvointivaltio myös tulevaisuudessa. Tämä edellyttää sitä, että asioista puhutaan ja ongelmiin puututaan.

Olli Immonen
turvallisuusalan ammattilainen
kaupunginvaltuutettu (ps.)

Ville Vähämäki
diplomi-insinööri
kaupunginvaltuutettu (ps.)